lørdag 30. januar 2016

Småsteik/kjøtt i mørke/sosekjøtt

...kjært barn har mange navn...


Hjemme i Nord-Norge har vi ofte brukt småsteik som middag i selskaper. Dette er en rett de aller fleste liker, og den er både lettvint å lage - og ikke minst: GOD. Det brukes forskjellige navn på denne retten, og tilbehøret kan variere noe. Også type kjøtt varierer ser jeg ut fra oppskrifter på nettet. 

 Vi kaller retten altså småsteik og er vant til å bruke (reint) oksekjøtt, kokte poteter og gulrot, samt ertestuing. Tyttebær hører også med. Vi smaker til med salt, pepper og litt ingefær. 

For et par uker siden ba vi noen gjester på middag en mandag - og da stod det rett og slett  denne selskaps- og søndagsretten på menyen. 

Jeg brukte ei oksesteik som jeg kjøpte til jul + noen små biffer (KIWIs go' helg-tilbud), men du kan selvsagt velge bankekjøtt eller kjøtt med bein som du skjæører reint. Da får du god kraft. Jeg syns jeg fikk god kraft selv om jeg ikke hadde kjøtt med bein. 

Småsteik (7-8 porsjoner)
ca. 2,2 kg oksekjøtt uten bein
olje/margarin til steiking
ca. 1,5 l vann + et par dl til å koke ut panna
1 løk (hakket)
salt/pepper
ca. 1 ts ingefær
Jevning: ca. 2-3 dl vann og 2 dl mel (som tåles)*
sukkerkulør*

* Det er vanlig å brune jevning av smør og mel, men det er ikke jeg så glad i, derfor bruker jeg bare å vispe sammen jevning + bruke sukkerkulør til å få sausen mørk. 


* Hakk løken
* Brun kjøttet litt i olje/margarin
* Kok opp vannet
* Visp sammen jevning av mel og vann og tilsett dette, slik at det blir saus
* Bruk sukkerkulør til å få fin farge på sausen


* Tilsett kjøttet i sausen og kok til det er mørt (2-2,5 timer, avhengig av type kjøtt)
* Smak til med salt, pepper og ingefær
(PS: sausen ble litt mørkere enn bildene viser)

Server med kokte poteter og gulrot og ertestuing (vi brukte Toro). Tyttebær hører selvsagt med. 
Nydelig mat.
 Anbefales!

Ha ei god helg!2 kommentarer:

 1. Oj.oj mammamia..... Småsteik ordet er musikk i mine ører, Tromsø-jente med mams fra Lofoten så var dette drømmemiddag nr.1
  I Bergen kaller de det sosekjøtt. Det blir aldri det samme for meg.
  Jeg liker å lage en god bruning stekt over laaaaang tid så den ikke får brentsmak. Jeg liker bein på noe av kjøttet så kraften blir god. Når dette får kokt lenge så er det magisk.
  Mamma laget og lammesmåsteik . Nydelig Melne poteter er en vinner for å knekke det hele i sausen. Tror dette blir middag i helga.
  Takk for at du stadig legger ut fristende innlegg. Følger deg.
  Den færøyske marengskaken har jeg laget flere ganger. Det går gjetord om den. En tante jente sa førstegang , det er den mest space kaken jeg har sett og smakt men crayzy god.
  God helg fra Lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du finner inspirasjon på bloggen. Så på nettet at noen bruker lammekjøtt, men det har vi aldri brukt.
   Når det gjelder bruning, er jeg jo vant til at den var hjemmelagd. En stor porsjon ble lagd - og den holdt seg godt i spiskammerset. Men meg og bruning går ikke helt sammen. Nå er gutta våre snart 24 og 25 år, men lukta av bruning da jeg var gravid, sitter fortsatt... Derfor blir det som oftest bare en meljevning av mel og væske her i heimen...

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com