tirsdag 8. august 2017

Gode middager for "alle"...

Ferien er slutt og jeg er tilbake på jobb - og et nytt skoleår står for døren. Sommeren har gått fort, vi har vært noe hjemme og noe ute og reist. Blogging, har det som dere kanskje har lagt merke til, ikke vært så mye av.

Vi kom hjem mandag kveld, og i dag har jeg vært på jobb, kommet hjem til ferdig middag, plukka risp og solbær, ordna litt i hagen + vært på farten, så noe allergibaking/matlaging, har det ikke blitt tid til... Men jeg har tenkt i hele sommer at jeg skulle lage et innlegg med tips til noen greie middagsretter og bakst som "alle" kan ha, så derfor blir det et slikt innlegg nå. I dag blir det middagstips, og så får baketipset komme senere. 

Alle oppskriftene er publisert tidligere (se linker, markert med "her"), så det blir altså ikke nye oppskrifter i denne omgang. 

Arabisk gryte
I sommer har jeg slått et slag for Arabisk gryte (innlegg: her). Vi lagde denne retten da vi var på ferie/"leir" sammen med "allergikeren" vår og familien hans - og vi lagde den da vi var på ferie hos venner i Mosjøen og på Inderøya. 

Retten er ganske rask å lage. Litt jobb er det selvsagt å skrelle potet/dele opp, men dette kan jo gjøres sammen. Koketid er ca. 30-40 min. Ved å steike kjøttdeigen på forhånd, kan koketida reduseres litt. Ingrediensene er slike som man ofte har i hus, og de fleste liker dem. Glutenfritt flatbrød fås kjøpt, og man kan selvsagt bruke brød el.l hvis man heller ønsker det. 
Ingredienslista er som følgende: 
poteter 
tomater 
løk 
karbonadedeig/kjøttdeig
salt/grovkvernet pepper
vann
fond/buljong

For vegansk alternativ vil jeg tro at du kan bruke "kjøttfri" kjøttdeig som nå fins i butikkene. 

Spagetti og kjøttsaus
"Alle" liker spagetti og kjøttsaus - og så er det både enkelt og godt å lage. Hvis jeg lager sausen "fra bunnen" bruker jeg gjerne: 
hermetisk tomat
løk
raspa gulrot
raspa squash
salt/pepper/urter
vann
fond/buljong

 På bloggen finnes det flere oppskrifter på hjemmelagd kjøttsaus, bl.a.: her, her og her
Vil man ha det veldig enkelt, kan man få hjelp av Toro... Vi velger innimellom den lettvinte løsningen, nemlig Toro kjøttdeigsaus. Den er uten gluten, melk og soya, den er god - og veldig grei å ha på lur i skuffen. 

Når det gjelder spagetti, fins det flere ulike glutenfrie typer. Det samme gjelder tagliatelle og ulike pastatyper. I og med at "allergikeren" vår nå også reagerer på egg, må vi lese ektra godt på pakningene, men heldigvis fins det noen glutenfire utgaver som også er uten egg. Vil man ikke ha spagetti/pasta til, kan man jo koke ris, potet eller bare servere med brød. Lettvint og god middag, for store og små!

Ønsker du å ikke bruke kjøtt, kan du bruke et vegansk alternativ eller lage sausen med mer grønnsaker. Havregryn kan også brukes for å drøye sausen og gjøre den billigere (studenttips fra Jamie Oliver)


Potetsuppe
Suppe er fantastisk godt!!! For noen år siden var suppe noe vi kjøpte på pose: tomatsuppe, minestronesuppe, blomkålsuppe..., men de siste årene har vi knapt kjøpt posesuppe. Det hender jeg kjøper en pose tomatsuppe når barnebarna er her, men det er vel omtrent de eneste gangene. Som regel blir suppe til ved at jeg tar av det jeg finner i skapet, og det blir mye grønnsaks/kjøttsupper som jeg slumper sammen. Men jeg har også noen som jeg bruker mer eller mindre fast oppskrift på. Potetsuppe er en av favorittene våre (innlegg: her). Vi har lagd det flere ganger i sommer også, og et par av gangene har vi også tilsatt gulrot (blir så fin farge). Ellers bruker jeg vanligvis: 
potet
løk
purreløk
vann
fond/buljong
salt/pepper/urter
---
sprøstekt bacon/spekeskinke

Som regel har jeg både potet og løk i huset - og ofte purreløk. Har man ikke purreløk, tar man bare gul løk eller ev. en annen sort løk. Server gjerne med brød/bagetter. 

Suppa kan selvsagt lages vegansk: da er det bare å droppe bacon/skinke eller bruke et vegansk kjøtt-alternativ. 

_________
_________

Nå kjenner jeg at jeg at det kommer strømmende på med mange middagsretter: taco-suppe, andre supper, lasagne, gryter, wok, bålpanne-mat, burger, komper, fylte tortillalefser + + + , men klokka har blitt nesten tolv, jeg skal på jobb om noen timer, så da poster jeg innlegget - og så får jeg heller reposte/tipse om flere retter senere en gang. 

Ha ei fortsatt god uke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com