søndag 21. februar 2016

Pommes Anna med vri

...med eple, løk og bacon


Her om dagen kom jeg over en oppskrift fra NRK matPommes Anna - potetform med epler og bacon. Dette så så fristende ut at jeg fant ut at jeg måtte prøve å lage det. 

Slik jeg har forstått det, er Pommes Anna egentlig bare tynne poteteskiver med smeltet smør,stekt i ovnen. I oppskriften jeg fant, var halvparten av potetene bytte ut med epler, og rundt det hele var det bacon. Jeg gjorde imidlertid enda en vri - og tok med løk da jeg lagde dette. 

Retten smakte veldig godt - og jeg kommer nok til å lage dette flere ganger. Det er også greit at retten er glutenfri - og ved å bruke melkefri margarin, blir den også melkefri. 

Pommes Anna med eple, løk og bacon (2-3 porsjoner)
ca. 200 g poteter
ca. 200 g eple
ca. 200 g gul løk
50 g smeltet Soft Spesial
salt, pepper
timian (jeg hadde bare tørket)
250-300 g pk bacon i skiver (jeg brukte Stjernebacon)
---------
Form: 22 cm
---------
200 grader: 
40 min med press + 15 min uten press

* Skjær poteter, epler og løk i tynne skiver 
(bruk f eks. mandolin, ostehøvel el. kniv)
* Smelt smør og la det gjerne bli brunt
(vanskelig å få Soft Spesial) brunt, så jeg bare smeltet det)
* Bland i litt salt, pepper og timian i smøret
* Legg bakepapir i bunnen på en rund springform
* Legg i baconskivene, men la dem gå utafor kanten på formen (skal brettes tilbake til slutt)
* Legg poteter, epler og løk lagvis og drypp over smørblandingen innimellom

* Når du har fylt formen med det du har av poteter, epler og løk, trykker du det litt sammen
* Brett baconskivene over
* Klipp et stykke bakepapir og legg det over 
* Sett f. eks. en ildfast form oppi for å få press på blandingen

* Sett formen på et steikebrett el.l. Det kommer gjerne litt fett ut...
* Steik ved 200 grader, først 40 min med press og så 15 min uten press (da blir baconet sprøtt)
* Hell av fettet som har dannet seg

* Legg potetkaken over på et fat

* Server gjerne med en god salat

Lag på lag!
En deilig rett med mange gode smaker :-)

----------

I går lagde vi denne retten igjen. Da var vi seks som spiste. Jeg brukte ei firkanta form fra Ikea, 35x25 cm (http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/60058762/#/80058761). Jeg la noen baconskiver i bunnen først i og med at baconskivene ikke var lange nok for å dekke både bunn, sider og oppå potet-blandingen. Jeg brukte ellers denne mengden: 
ca. 1 kg potet
5-600 g løk
3 store epler
100 g smør
salt, pepper og fersk timian

Potetene jeg brukte denne gangen, ble ikke så myke som sist. Neste gang blir det derfor mandelpotet eller en annen type. Jeg tenkte også å prøve med buljong istedenfor smør da. 


Ønsker deg en god dag!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com